Μάινα, Γκράκουλα, Common Hill Myna (Gracula religiosa)

Γένος στρουθιόμορφων πτηνών της οικογενείας Στουρνίδες (Sturnidae), που μοιάζει με κοράκι και είναι γνωστό με την κοινή ονομασία ''κότσυφας που μιλάει'' (αγγλικά myna, γαλλικά mainate). Ονομαστό για τη μίμηση της ανθρώπινης φωνής είναι το είδος Gracula religiosa της Νοτιοανατολικής Ασίας. Έχει μήκος 25 εκατοστά και το χρώμα του είναι γυαλιστερό μαύρο με μεταλλικές πράσινες και βιολετιές αποχρώσεις, άσπρα σημάδια στα φτερά, κίτρινες σαρκώδεις αποφύσεις στα πλάγια του λαιμού και πορτοκαλί πόδια και ράμφος.

Please install Adobe Flash Player







Οικογένεια: Στουρνίδες (Sturnidae)
Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι εγγενές στη Σρι Λάνκα, δυτικές Ινδίες, ανατολική Ινδία, Ιμαλάια, Ινδοκίνα, Βόρνεο, Ιάβα και στις Νήσους Μικρές Σούνδες (σύμπλεγμα νησιών στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος). Ζει στα πυκνά δάση της ζούγκλας, συνήθως σε λόφους 300 έως 2.000 μέτρων. Συναντάται σε ζεύγη ή σε μικρές οικογενειακές ομάδες.
Χτίζει τη φωλιά συνήθως σε τρύπες στα δέντρα. Το θηλυκό γεννάει δύο ή τρία αυγά.
Όπως και τα περισσότερα ψαρόνια, είναι παμφάγο πουλί, τρέφετε κυρίως με διάφορα φρούτα, νέκταρ λουλουδιών και έντομα.

Σε άγρια κατάσταση καγχάζει και στριγγλίζει, στην αιχμαλωσία μαθαίνει να μιμείται πολλούς καθημερινούς ήχους, ιδιαίτερα την ανθρώπινη φωνή, σφυρίγματα και μελωδίες, με εκπληκτική ακρίβεια και σαφήνεια.
Καθεστώς προστασίας - Πιθανές απειλές:
Συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, της Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) θεωρεί ότι παγκοσμίως δεν είναι σε κίνδυνο το είδος (τουλάχιστον ανησυχία).
Ωστόσο, η ικανότητα του είδους να μιμείται ήχους και ανθρώπινες φωνές, οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε περιφερειακό επίπεδο, η παρατήρηση γίνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης CITES CITES από το 1997. Το είδος μπορεί να διατίθενται στην αγορά μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις.



Νεότερη Παλαιότερη