Ρύγχωψ (Rynchops)

Γένος χαραδριόμορφων πτηνών της οικογένειας των Ρυγχοπιδών, παρόμοια σε εμφάνιση με τα Γλαρόνια. Το μήκος κυμαίνεται από 40 έως 47 εκατοστά. Περιλαμβάνει 3 είδη μεγάλων, παρυδάτιων πουλιών τα οποία χαρακτηρίζονται από λογχοειδές, οξύληκτο ράμφος, η κάτω σιαγόνα του οποίου είναι μακρύτερη από την άνω. Το κεφάλι είναι μεγάλο και ογκώδες, οι μύες του λαιμού ιδιαίτερα ισχυροί. Η ουρά τους είναι μακριά και διχαλωτή. Τα πόδια τους κοντά κόκκινα ή κίτρινα και τα δάχτυλα των ποδιών τους συνδέονται με νηκτική μεμβράνη. Το φτέρωμα ασπρόμαυρο, το πάνω μέρος των φτερούγων, ή ουρά και το άνω τμήμα της κεφαλής είναι μαύρα. Το μαύρο κάλυμμα της κεφαλής δεν εκτείνεται έως το ράμφος, αλλά χωρίζεται από αυτό με μια λευκή περιοχή. Δεν υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός στο φτέρωμα, τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά.


Rhynchops nigra
R. flavirostris
R. albicollis
Μεγαλύτερος αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος ❶ Rhynchops nigra, με μαύρο φτέρωμα ραχιαία, λευκό κοιλιακά και μήκος που φτάνει τα 50 εκατοστά και συναντάται στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Αμερικής.
Τα άλλα δύο είδη του γένους είναι τα ❷ Rhynchops flavirostris και ❸ Rhynchops albicollis, τα οποία συναντώνται στην Αφρική και στην Ινδία, αντίστοιχα.
Τα πουλιά αυτά συναντώνται συνήθως στις όχθες των μεγάλων ποταμών, σπανιότερα σε παραθαλάσσιες ακτές, των εύκρατων και τροπικών περιοχών. Δραστηριοποιούνται κυρίως το σούρουπο και τις πρωινές ώρες, έτσι ώστε να αποφεύγουν τον ανταγωνισμό στην αναζήτηση τροφής με τα γλαρόνια. Μερικές φορές κυνηγούν και τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κουρνιάζουν σε μεγάλες ομάδες στην άμμο και στα χαλίκια των ακτών.

Τρέφονται με καρκινοειδή και μικρά ψάρια τα οποία αναζητούν πετώντας με το κάτω ράμφος τους βυθισμένο στο νερό και το σώμα τους υπό γωνία ώστε να μη βρέχονται οι φτερούγες τους· μόλις εντοπίσουν τη λεία τους, κλείνουν απότομα το ράμφος και τη συλλαμβάνουν, στη συνέχεια το θήραμα καταπίνεται με το κεφάλι πρός τα πίσω, όλα αυτά χωρίς διακοπή της πτήσης. Κυνηγούν μεμονωμένα ή σε σμήνη. Λόγω της ειδικής στρατηγικής που ακολουθούν η αίσθηση της όρασης δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση της τροφής. Προτιμούν συνήθως ρηχά νερά και η θολότητα του νερού δεν παίζει κανένα ρόλο.

Η φωλιά είναι μία πρόχειρη τρύπα στο έδαφος πάντα σε αποικίες σε παραλίες και στις όχθες ποταμών. Τα θηλυκά γεννούν 2 έως 5 αβγά με σκούρες βούλες και επωάζονται κυρίως από το θηλυκό. Σε περίπτωση καταστροφής των φωλιών από τις πλημμύρες έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης.
Νεότερη Παλαιότερη