Ποταµογλάρονο (Sterna hirundo) Ποταµογλάρονο

Ένας εξαιρετικός ακροβάτης. Φτεροκοπά αδιάκοπα. Κοιτάζει από ένα ορισμένο ύψος, βλέπει τη λεία του και μετά πέφτει βολίδα αρπάζοντας μικρά ψαράκια τα οποία τα καταπίνει ενώ συνεχίζει το φτεροκόπημα. Μήκος 34-37 εκατοστά περίπου και άνοιγμα φτερών 70-80 εκατοστά. Το Ποταμογλάρονο έχει ευρεία αναπαραγωγική κατανομή με αποικίες στους περισσότερους παράκτιους και εσωτερικούς υγροτόπους από τη περιοχή του Αράξου έως το Δέλτα Έβρου και σε αρκετά μεγάλα νησιά. Στις ίδιες περιοχές
συναντάται και κατά τη μετανάστευση (Handrinos & Akriotis, 1997). Ο ελλαδικός πληθυσμός εκτιμάται σε 1000 με 1500 ζευγάρια (BirdLife, 2004).
Οικολογία: Φωλιάζει σε μικρές νησίδες ή σε θέσεις που βρίσκονται σε λουρονησίδες και αναχώματα ή νησίδες αλυκών. Συνήθως οι θέσεις αυτές είναι ελεύθερες από θηρευτές και ανθρώπινη όχληση και σε απήνεμους κόλπους. Η κάλυψη της βλάστησης είναι χαμηλή ή συχνά απουσιάζει.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Γλαρόμορφα (Laridae) | Γλαρόνια (Sternidae) | Γένος, Στέρνα (Sterna)







Eχει την τυπική εμφάνιση τoυ γλαρονιού, με κόκκινο ράμφος και πόδια. Συνήθως φθάνει νωρίς τον Aπρίλιο και φωλιάζει σε παράκτιους υγρότοπους και μερικά νησιά της χώρας μας. Kάθε χρόνο, ταξιδεύει ίσως περισσότερο απο κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα στη Γη, εκτελώντας πάνω απο 20.000 μίλια μοιρασμένο μεταξύ περιοχών αναπαραγωγής και διαχείμασης.
Τρέφεται με μικρά ψάρια και περιστασιακά με πλαγκτονικά καρκινοειδή κυρίως στη θάλασσα, σε υφάλμυρα κανάλια και λιμνοθάλασσες. Μετά την αναπαραγωγή παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ανοιχτή θάλασσα. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα ζευγάρια δέχονται ισχυρή θηρευτική πίεση από γλάρους, κορακοειδή και χερσαία θηλαστικά.
Νεότερη Παλαιότερη