Τσιχλοποταμίδα (Acrocephalus arundinaceus)
Είναι μεγάλο πουλί, με ύψος που φτάνει τα 16-20 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 26 εκατοστά. Το φτέρωμα της είναι καφετί στη ράχη και υπόλευκο στην κοιλιά. Στοιχεία που βοηθούν περισσότερο στην ταυτοποίησή της είναι το σχετικά μακρύ και ισχυρό ράμφος, το υπόλευκο φρύδι, η πολύ χαρακτηριστική και διαπεραστική λαλιά της, καθώς και η πολύ συχνή παρουσία της στους καλαμώνες. Στα τέλη του καλοκαιριού τα φτερά των ενηλίκων είναι πιο ανοιχτά σε χρώμα και φθαρμένα, ενώ σε αντίθεση τα φτερά των εφήβων είναι καινούργια με ελαφρύ καφέ χρωματισμό. Τα αρσενικά μοιάζουν με τα θηλυκά. Είναι ένα από τα λίγα πουλιά που παρατηρείται να στέκεται και να κελαηδά πάνω στα καλάμια.Βιότοπος – εμφάνιση: Η Τσιχλοποταμίδα μεταναστεύει το φθινόπωρο στην Αφρική, έχοντας ξεκινήσει τη μετακίνησή της από τα τέλη Αυγούστου. Επιστρέφει στην Ευρώπη την άνοιξη, από τα μέσα Μαρτίου. Οι περιοχές που ξεχειμωνιάζουν έχουν γεωγραφικό πλάτος από το Σουδάν μέχρι τη Νότια Αφρική. Απαντάται στους καλαμώνες.
Please install Adobe Flash Player
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Ακροκέφαλοι (Acrocephalus)
Γένος (Acrocephalus)
Τσιχλοποταμίδα
Βουρλοποταμίδα
Μουστακοποταµίδα
Στριτσίδες (Hippolais)
Λιοστριτσίδα
Ωχροστριτσίδα
Κιτρινοστριτσίδα
Ορφεοστριτσίδα
Σταχτοστριτσίδα
Θαμνοστριτσίδα
Κατανομή: Η Τσιχλοποταμίδα έχει μόνιμους πληθυσμούς στην Ευρώπη, εκτός από τις βορειότερες περιοχές. Η κατανομή της απλώνεται κατά μήκος της Κεντρικής Ασίας μέχρι την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι μεταξύ 10-35 εκατομμύρια άτομα σε εύρος περίπου 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ευρώπη, που είναι λιγότερο από το μισό του παγκόσμιου αναπαραγωγικού εύρους της Τσιχλοποταμίδας, έχει γύρω στα 2.9 με 5.7 εκατομμύρια άτομα. Στην Ελλάδα είναι κοινά πουλιά και ευρύτατα διαδεδομένα το καλοκαίρι και όταν μεταναστεύουν υπολογίζονται μεταξύ 50.000 με 100.000 αναπαραγωγικά ζεύγη Τσιχλοποταμίδα
Βουρλοποταμίδα
Μουστακοποταµίδα
Στριτσίδες (Hippolais)
Λιοστριτσίδα
Ωχροστριτσίδα
Κιτρινοστριτσίδα
Ορφεοστριτσίδα
Σταχτοστριτσίδα
Θαμνοστριτσίδα
Αναπαραγωγή: Αναπαράγεται στην Ελλάδα. Η Τσιχλοποταμίδα είναι πολυγαμικό είδος. Τα θηλυκά ζευγαρώνουν με αρσενικά που κατέχουν πλούσιας ποιότητας περιοχές παρά με αρσενικά που κατέχουν χαμηλής ποιότητας περιοχές. Σε κατάλληλο περιβάλλον φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κοινότητες: στην Ελλάδα βρέθηκε μία κοινότητα με 60 φωλιές στις ακτές της λίμνης Κορόνια. Η Τσιχλοποταμίδα φτιάχνει φωλιές σε σχήμα καλαθιού, από γρασίδι, καλάμια και σταθεροποιητικά υλικά από τους κορμούς των καλαμιών. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο. Γεννά μια φορά το χρόνο από τέσσερα έως έξι αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για δύο εβδομάδες και από τους δύο γονείς και αφού γεννηθούν τα μικρά τα ταΐζουν περίπου για 12 ημέρες. Οι Τσιχλοποταμίδες είναι ικανές να αναπαραχθούν όταν είναι ενός χρόνου.
Τροφή: Η διατροφή τους αποτελείται από υδρόβια έντομα όπως κάμπιες, κατσαρίδες του νερού και μύγες, αλλά και από έντομα της ξηράς όπως ακρίδες και κατσαρίδες.
Η Τσιχλοποταμίδα έχει κάλεσμα που αποτελείται από τραχιές και βαθιές νότες όπως «krek». Το τραγούδι της είναι δυνατό και επαναλαμβανόμενο, και πολλές φορές μοιάζει με το τραγούδι βατράχου.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της
Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των
φυσικών βιοτόπων.