Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita) Δενδροφυλλοσκόπος

Δενδρόβιο πουλί που αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό κελάηδημά του. Μήκους 11 εκατοστών, αυτός ο «τραγουδιστής» αναπαράγεται σποραδικά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Συχνό διαβατικό πουλί και κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση , είναι από τα πιο κοινά πουλιά το χειμώνα στην πατρίδα μας, οπότε το συναντάμε στα πάρκα και τους κήπους. Μπορεί κανείς να τον δει καμιά φορά να επισκέπτεται και τις γλάστρες στα μπαλκόνια! Κοντόχοντρος, με πόδια μαυρωπά και αμυδρό φρύδι, ο Δενδροφυλλοσκόπος έχει ράχη ελαιοκάστανου χρώματος, κάτω μέρος υπόλευκο με απαλή κιτρινωπή απόχρωση.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)











Αεικίνητος και ζωηρός, κουνάει συχνά τις φτερούγες και την ουρά του , νευρικός στις κινήσεις του.
Το ιδιόμορφο κελάηδημα του Δενδροφυλλοσκόπου αποτελείται από δύο επαναλαμβανόμενους φθόγγους «τσιλπ, τσιλπ, τσαλπ, τσιλπ, τσαλπ», αργό , ακανόνιστο και μονότονο , μοιάζει σαν να μετράει κάποιος κέρματα! Ανάμεσα , παρεμβάλλονται πνιχτά «τρρρτ-τρρρτ».
Τρώει έντομα και νύμφες εντόμων. Φτιάχνει την κυκλική του φωλιά συνήθως λίγο πάνω από το έδαφος στα δένδρα και γεννάει δύο φορές , από 5-6 λευκά αβγά με σκούρα στίγματα. Η θηλυκιά αναλαμβάνει το κλώσσημα των αβγών επί 13 μέρες αλλά και τη φροντίδα των νεοσσών , μέχρι να πετάξουν. Τα νεαρά πετούν μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)
Νεότερη Παλαιότερη