Κουφομπεκάτσινο (lymnocryptes minimus)

Το μέγεθος του είναι 17-19 εκατοστά περίπου 30% μικρότερο από το μπεκατσίνι και το σώμα του δείχνει πιο «συμπαγές», το ράμφος του φτάνει τα 4 εκατοστά. Το πέταγμα του είναι αργό και αδύναμό και απογείωση του αθόρυβη. Οι ραβδώσεις στην περιοχή του κεφαλιού είναι ανοιχτόχρωμες. Αναπαράγεται πάνω από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, σε χαμηλά υψόμετρα. Προτιμάει ηπειρωτικές περιοχές, αλλά σε ορισμένα μέρη πλησιάζει και τις ακτές. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής απαντάται σε δάση σημύδας, ιτιάς και ανοιχτές βαλτώδεις εκτάσεις με βούρλα. Εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου απαντάται σε ρηχές, ελώδεις περιοχές με αρκετή φυτική κάλυψη επίσης πλημμυρισμένες και καλλιεργημένες εκτάσεις με αρκετή υγρασία, δέλτα ποταμών κλπ.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae).

Φωτογραφίες Κουφομπεκάτσινο (lymnocryptes minimus).






Μεταναστεύσεις - αναπαραγωγή: Είναι είδος μεταναστευτικό, ξεχειμωνιάζει κυρίως στη δυτική και νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική, Μεσογειακές χώρες, Τουρκία και Βόρεια μέση Ανατολή. Τα φθινοπωρινά περάσματα αρχίζουν στα τέλη Αυγούστου με κυρίως περάσματα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο.
Τυχόν παρατηρήσεις κουφομπεκάτσινων νωρίτερα το καλοκαίρι αφορούν μάλλον άτομα τα οποία δεν αναπαράχθηκαν (συμπεράσματα από στις χώρες της Βόρειας θάλασσας). Το Νοέμβριο έχουν φτάσει τα περισσότερα στην Αφρική. Οι επιστρόφιες μετακινήσεις αρχίζουν το Φεβρουάριο με κύρια περάσματα το Μάρτιο. Οι περιοχές αναπαραγωγής «συμπληρώνονται» στα μέσα Απριλίου με μέσα Μαΐου.
Πιθανώς να φωλεοποιεί δύο φορές. Τη φωλιά την κατασκευάζει στο έδαφος σε χαμηλή βλάστηση. Συνήθως επιλέγει υψώματα στο έδαφος τα οποία περιβάλλονται από νερό. Η φωλιά έχει κυπελλοειδή μορφή με βάθος 5 εκατοστών, στρωμένη με χόρτα και φύλλα. Τα αυγά δεν είναι γυαλιστερά, το χρώμα τους είναι ελαιώδες ως καφέ σκούρο με σκούρα καφετιά στίγματα και κηλίδες. Γεννάει 3-4 αυγά και η διάρκεια της επώασης είναι το λιγότερο 24 μέρες.
Νεότερη Παλαιότερη