Διπλομπεκάτσινο, σκολοπακίς η μεγάλη (Gallinago media)
Το Διπλομπεκάτσινο είναι ελαφρά μεγαλύτερο από το Μπεκατσίνι και δύσκολα διακρίνεται από αυτό. Το μήκος του κυμαίνεται από 27 έως 29 εκατοστά, έχει άνοιγμα φτερών 42-46 εκατοστά και βάρος 150 - 260 γραμμάρια. Είναι εμφανώς πιο μεγάλο από το Μπεκατσίνι με πιο ισχυρό, αλλά μικρότερο ράμφος. Το φτέρωμά του στο πάνω μέρος έχει καφέ στίγματα ενώ το κάτω είναι ανοιχτότερο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εμφανής σκούρα γραμμή που ξεκινάει από τη βάση του ράμφους και καταλήγει στο μάτι.Please install Adobe Flash Player
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae)
Φωτογραφίες Διπλομπεκάτσινο (Gallinago media).
Τροφή: Τρέφετε κυρίως με γεωσκώληκες, μαλάκια, έντομα, προνύμφες και σπόρους.
Αναπαραγωγή: Η φωλιά γίνεται σε κοιλότητα στο έδαφος επενδυμένη με χόρτα και βρύα και συνήθως καλά κρυμμένη στην πυκνή βλάστηση. Γεννάει τρία έως τέσσερα αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 22-24 ημέρες και τα κλωσσάει μονο το θηλυκό. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά μετά από 21 έως 28 ημέρες.
Οικοσύστημα: Συχνάζει σε βάλτους και υγρά λιβάδια. Αναπαράγεται σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο αλλά βορειότερα από τη χώρα μας. Στην Ελλάδα ξεχειμωνιάζει και περνά κατά τη μετανάστευση από και προς την Αφρική.
Προτιμάει ηπειρωτικές περιοχές, αλλά σε ορισμένα μέρη πλησιάζει και τις ακτές. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής απαντάται σε δάση σημύδας, ιτιάς και ανοιχτές βαλτώδεις εκτάσεις με βούρλα. Εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου απαντάται σε ρηχές, ελώδεις περιοχές με αρκετή φυτική κάλυψη επίσης πλημμυρισμένες και καλλιεργημένες εκτάσεις με αρκετή υγρασία, δέλτα ποταμών κλπ.
Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας