Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae) Κορμοράνος

Οι Φαλακροκορακίδες είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους υδρόβια πτηνά τα οποία σχηματίζουν μεγάλες αποικίες στις ακτές των εύκρατων και τροπικών παραθαλάσσιων περιοχών όλου του κόσμου· ορισμένα είδη ή υποείδη συναντώνται και στις όχθες μεγάλων λιμνών ή ποταμών. Πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις της οικογένειας έχουν προταθεί πρόσφατα και ο αριθμός των γενών αμφισβητείται, από 26 έως 43 είδη. Το επιστημονικό όνομα του γένους προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, φαλακρός (phalakros, "φαλακρός") και κόραξ (korax, "κοράκι"). Η ονομασία «Κορμοράνος» προέρχεται από τη λατινική Corvus marinus, "κοράκι θάλασσα".
Το φτέρωμά τους είναι συνήθως στιλπνό και μαύρο, ενίοτε ποικιλμένο με γκρίζες ή λευκές αποχρώσεις. Ο λαιμός τους είναι μακρύς και ευλύγιστος, το ράμφος τους λεπτό και κυρτό, ενώ μπορεί να φέρουν στο πρόσωπο ζωηρόχρωμες περιοχές γυμνού δέρματος.
Τα πουλιά αυτά βουτούν συχνά στο νερό για να συλλάβουν ψάρια, με τα οποία τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά. Αφού χορτάσουν, ξεκουράζονται για μικρό χρονικό διάστημα σε ένα σχετικά ψηλό και προσήλιο μέρος, όπου απλώνουν τις φτερούγες τους για να στεγνώσουν· αυτό συμβαίνει επειδή το φτέρωμα των Κορμοράνων δεν είναι αδιάβροχο, όπως το φτέρωμα άλλων υδρόβιων πουλιών.

Το πιο κοινό είδος της οικογένειας είναι το Phalacrocorax carbo, γνωστό και ως μεγάλος Κορμοράνος, ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, και λιγότερο στην Αφρική και στην Ωκεανία.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Φαλακροκορακίδες (Phalacrocoracidae)

Λοφιοκορμοράνος (Phalacrocorax aristotelis)
Ο Θαλασσοκόρακας μοιάζει αρκετά με τον πιο κοινό Κορμοράνο αλλά είναι μικρότερος, λεπτότερος και με μικρότερο κεφάλι...


Κορµοράνος (Phalacrocorax carbo)
Μεγάλο υδρόβιο πτηνό (91εκ.) με μαύρο φτέρωμα. Το μέγεθος του σώματος, ο λευκός χρωματισμός στο πηγούνι και στα μάγουλα...


Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus)
Είναι το μικρότερο σε μέγεθος είδος της οικογένειας, με μήκος σώματος 45-55 εκ. και άνοιγμα πτερύγων 80-90 εκ...

Νεότερη Παλαιότερη