Ερημομουγιούδι, (Prinia gracilis) Ερημομουγιούδι

Το Ερημομουγιούδι φτάνει σε μήκος σώματος από 10 έως 11 εκατοστά. Το πάνω μέρος του σώματος είναι ανοιχτό γκρι - καφφετί, το πάνω μέρος του κεφαλιού και οι πλευρές λεπτές σκούρες διακεκομμένη ραβδώσεις.
Το κάτω μέρος είναι υπόλευκο - ανοιχτό γκρί. Η ουρά είναι μακριά, μαύρη και με άσπρες απολήξεις. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το ράμφος του αρσενικού είναι μαύρο,ενώ του θηλυκού καφέ.


Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Κιστικολιδόμορφα (Cisticolidae)





Οικότοπος ενδιαίτημα: Οι περιοχές αναπαραγωγής περιλαμβάνουν την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη βορειοανατολική Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία, από την Αίγυπτο και τη Σομαλία και φθάνει ανατολικά μέχρι το Πακιστάν και τη Βόρεια Ινδία. Προτιμά ξηρές αλλά και υγρές περιοχές με θάμνους και ψηλά χόρτα, καλλιεργούμενες εκτάσεις, συχνά στις όχθες ποταμών λιμνών και τάφρων με βλάστηση από καλάμια και βούρλα, ακόμη και κοντά σε περιοχές με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αναπαραγωγή: Φωλιάζει συνήθως σε θάμνους ή ανάμεσα στα πυκνά χόρτα και γεννάει από 3 έως 5 αυγά.

Διατροφή: Τρέφετε με έντομα, αράχνες και άλλα αρθρόποδα.
Υπάρχουν 12 υποείδη:
Υπάρχουν 12 υποείδη, από τα οποία το Prinia gracilis akyildizi που συναντάται στη νότια Τουρκία έχει εντονότερα χρώματα, πιο έντονες ραβδώσεις και ανοιχτόχρωμες πλευρές από τα υπόλοιπα είδη.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Νεότερη Παλαιότερη