Κοκκινοτσιροβάκος (Sylvia cantillans) Κοκκινοτσιροβάκος

Ο Κοκκινοτσιροβάκος έχει 12 έως 13 εκατοστά μήκος και αναπαράγεται στο νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης και τη βορειοδυτική Αφρική. Το χειμώνα μεταναστεύει στη νότια άκρη της Σαχάρας. Το πάνω φτέρωμα είναι γκρι και το στήθος και η κοιλιά ανοιχτόχρωμα, το ράμφος στο πάνω μέρος σκούρο μπεζ. Τα αρσενικά έχουν γκριζο μπλέ κεφάλι και πλάτη, έντονο κόκκινο δαχτυλίδι στο μάτι και κανελί έως ανοιχτό κόκκινο χρωματισμό στο λαιμό και στο στήθος. Τα θηλυκά έχουν ανοιχτόχρωμο γκρίζο κεφάλι και ένα
απαλό λαδογκρί, ο δακτύλιος στο μάτι είναι άσπρος και το κάτω μέρος είναι υπόλευκο.
Τα νεαρά πουλιά στην κορυφή είναι καφέ-λαδί και λευκό στο κάτω μέρος.
Η φωλιά είναι κτισμένη σε χαμηλούς θάμνους και γεννάει 3-5 αυγά. Όπως οι περισσότεροι Τσιροβάκοι είναι εντομοφάγα πουλιά αλλά προτιμούν και διάφορα φρούτα όπως τα βατόμουρα.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia).







Υπάρχουν τέσσερα υποείδη:
Sylvia moltonii cantillans (Παλλάς, 1764) το υποείδος εμφανίζεται από τη νοτιοδυτική Ευρώπη έως τη βόρεια Ιταλία.
Sylvia moltonii inornata (Tschudi, 1906) εμφανίζεται στη βορειοδυτική Αφρική, πιο πολύχρωμο από τη Sylvia moltonii albistiata, το κάτω μέρος είναι καφέ κόκκινο, η κοιλιά ελάχιστη άσπρη. Τα θηλυκά στο κάτω μέρος έχουν ανοιχτό κανελί χρωματισμό με περισσότερο λευκό στην κοιλιά.
Sylvia moltonii albistriata (CL Brehm, 1855) εμφανίζεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, το στήθος είναι καστανό και η κοιλιά ανοιχτότερη.
Moltoni's Warbler (Sylvia moltonii) (Orlando, 1937) στις Βαλεαρίδες, την Κορσική και την Σαρδηνία.



Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Νεότερη Παλαιότερη