Ψαλτοτσιροβάκος, Ραβδωτοσύλβια, Barred Warbler (Sylvia nisoria) Ψαλτοτσιροβάκος

Ο Ψαλτοτσιροβάκος με μέγεθος από 15,5 έως 17 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 26-29 εκατοστά και βάρος από 28-32 γραμμάρια είναι το μεγαλύτερο είδος Τσιροβάκου (Sylvia) της κεντρικής Ευρώπης. Το πάνω μέρος είναι καφέ και γκρί. Το στήθος φέρει λεπτές οριζόντιες σκουρόγκριζες ρίγες εναλασόμενες με ανοιχτότερες, το κάτω μέρος του ράμφους είναι λευκό-γκρι, η ίριδα κίτρινη και τα πόδια ανοιχτό καφέ. Αρσενικά και θηλυκά έχουν σχεδόν τον ίδιο χρωματισμό. Εμφανείς διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι το χρώμα της ίριδας, στο ενήλικο αρσενικό είναι έντονο φωτεινό κίτρινο, ενώ στο θηλυκό καφεκίτρινο. Επίσης στα θηλυκά το χρώμα του κεφαλιού και της πλάτης είναι γκρι-καφέ και στα αρσενικά σκούρο γκρι.
Τα νεαρά πουλιά έχουν γκρίζο-καφέ χρώμα στην κορυφή και μπεζ γκρι στο κάτω μέρος και οι ρίγες περιορίζονται μόνο στην κοιλιά.
Αλλες ονομασίες: Γερακοτσιροβάκος, Γιαλλούρα.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia).







Η περιοχή αναπαραγωγής τους εκτείνεται από την ανατολική Σκανδιναβία, την ανατολική Κεντρική Ευρώπη, τη βορειοανατολική Ιταλία, συνεχίζει στα Ουράλια και φτάνει στα νότια της Μογγολίας. Είναι ένα μεταναστευτικό πουλί, τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μεταναστεύει στην Ευρώπη όπου και αναπαράγεται. Το φθινόπωρο μεταναστεύει στην τροπική Αφρική δια μέσου της ανατολικής Μεσογείου με κύρια περιοχή διέλευσης τη Μέση Ανατολή.
Προτιμά ανοιχτά αραιά δάση με διάσπαρτα δέντρα και ξέφωτα με πυκνούς υψηλούς θάμνους.
Στην ηλικία του ενός έτους είναι ήδη σεξουαλικά ώριμα.
Η φωλιά είναι κτισμένη κυρίως σε ακανθώδεις θάμνους πάνω από το έδαφος. Η κύρια αναπαραγωγική περίοδος είναι από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Το θηλυκό γεννά 4-5 αυγά και επωάζονται 12 έως 14 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι γυμνοί και παραμένουν στη φωλιά 11 12 ημέρες περίπου.
Όπως οι περισσότεροι Τσιροβάκοι είναι εντομοφάγα πουλιά αλλά προτιμούν και διάφορα φρούτα όπως τα βατόμουρα.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Νεότερη Παλαιότερη