Σταχτομυγοχάφτης (Muscicapa Striata)
Ένα μικρό στρουθιόμορφο πουλάκι που ανήκει στην οικογένεια των Μυιοθηρίδων (Μυγοχάφτες) Muscicapidae, είναι ο Μυγοχάφτης. Όπως μαρτυράει το όνομά του είναι καθαρά εντομοφάγο πουλί, πολύ χρήσιμο στην γεωργία. Η Ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Spotted Flycatcher λόγω των μαυριδερών στιγμάτων που φέρει στο μέτωπο, το λαιμό, στο στήθος και την κορώνα. Γενικά είναι μικρόσωμο πουλάκι με μέγεθος από 13,5- 15 εκατοστά που πολύ συχνά συγχέεται με το σπουργίτι σε σημείο που μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και έναν έμπειρο παρατηρητή.Please install Adobe Flash Player
Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Μυγοχάφτες (Muscicapa)
Έχει γκριζοκάστανο χρώμα στην πλάτη και τον μανδύα ενώ έχει υπόλευκο χρώμα στην κοιλιά. Το κεφάλι του είναι σχετικά μεγάλο με μεγάλη κορώνα λόγω των ελαφρά ανασηκωμένων φτερών. Το ράμφος του είναι σκουρόχρωμο αλλά αρκετά μακρύ και δυνατό με μεγάλο άνοιγμα για να συλλέγει έντομα που αποτελούν την κύρια τροφή του. Τα μεγάλα μαύρα μάτια του περιβάλλονται από δυσδιάκριτο ανοιχτόχρωμο δακτύλιο. Τα πόδια του είναι κοντά και μαυριδερά με λεπτοκαμωμένα δάχτυλα, ενώ η ουρά του και τα φτερά του είναι μεγάλα. Τα φύλλα και οι ηλικίες δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.
Βιότοπος – εμφάνιση: Εμφανίζεται στην Ελλάδα το Μάρτιο, παραμένει όλο το καλοκαίρι, ενώ τον Οκτώβριο μεταναστεύει στην Αφρική για να διαχειμάσει. Συνήθως στέκεται μόνος του σε ξερά κλαδιά, φράχτες και ηλεκτροφόρα καλώδια από όπου μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα τη λεία του (έντομα).
Αναπαραγωγή: Αναπαράγεται στην Ελλάδα. Φτιάχνει τη φωλιά του σε κοιλότητες δέντρων, σε χαλάσματα και σε αναρριχώμενα φυτά. Γεννά μία - δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 3-5 αυγά κάθε φορά.
Τροφή: Τρέφεται με έντομα που συλλαμβάνει κατά την πτήση κάνοντας επιδέξιους ελιγμούς. Για τον εύκολο εντοπισμό των εντόμων στέκεται σε μέρη με ανοιχτή θέα.
Καθεστώς προστασίας:
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.