Σκωτσέζικος αγριόγαλος (Grouse) Lagopus lagopus scoticus

O αγριόγαλος είναι το εθνικό θήραμα της μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για λαγοπόδη που συγγενεύει με το Γαλλικό, ο οποίος διατηρεί το ίδιο πτέρωμα όλη τη χρονιά εξαιτίας της γεωγραφικής απομόνωσης του. Το ύψος του είναι 40 εκατοστά και ξεχωρίζει από τα παρόμοια είδη από την απουσία του λευκού χειμερινού φτερώματος. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και το μικρότερο σε μέγεθος θηλυκό είναι πιο ανοιχτόχρωμο, από το αρσενικό, και το καλοκαίρι γίνεται πιο ανοιχτό από ό, τι το χειμώνα. Ζεί μόνο στα Βρετανικά νησιά, που έχουν ήπιο και υγρό κλίμα στη Σκωτία, στη βόρεια Αγγλία, την Ουαλία και την Ιρλανδία. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 250.000 ζεύγηεκ των οποίων 1000-5000ζεύγη στην Ιρλανδία.

Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Τετραονίδες












H τοπική ράτσα Lagopus lagopus hibemius, εμφανίζεται στην Ιρλανδία.
Το χειμωνιάτικο πτέρωμα του αρσενικού και θηλυκού είναι ίδιο , καφεκόκκινο με μαύρες ρίγες. Τα πόδια του είναι λευκά . Το θηλυκό έχει πιο φωτεινά χρώματα στο πτέρωμα του , το καλοκαίρι. Το αρσενικό , σ' όλη την περίοδο έχει μια πτυχή κόκκινη , πολύ ορατή , πάνω από το κάθε μάτι. Ο αγριόγαλος δεν έχει ποτέ άσπρο χρώμα στο πτέρωμα του. Το πεταγμά του μοάζει με αυτό της γκρίζας πέρδικας, όπυ εναλλάσονται σειρές από χτυπήματα των φτερών , κοφτά και γρήγορα , με μακριές ύστερα απλωσιές, σαν το πουλί να γλιστρά. Μπορεί έτσι να καλύψει μεγάλες αποστάσεις 2-3 χιλιόμετρα χωρίς κόπο.
Τον συναντάμε σε εδάφη από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο 1000 μέτρων, αποκλειστικά σε βαλτώδεις περιοχές , απο τις οποίες εξαρτά την ύπαρξη του . Εκεί φωλιάζει , εκεί αναζητεί την τροφή του που αποτελείται απο φύλλα, λουλούδια και βλαστάρια φυτών. Αυτή η εξειδίκευση εξηγεί τις αποτυχίες που σημειώνονται κάθε φορά που γίνονται προσπάθειες εισαγωγής του είδους στην Ευρώπη ( Γαλλία ιδιαίτερα) και σε τοποθεσίες όπου τα ρείκια κι οι βάλτοι δεν είναι σε αφθονία. Στην Μ Βρετανία (συγκεκριμένα στην Σκωτία) αυτοί οι βάλτοι είναι τεχνητές τοποθεσίες που δημιουργήθηκαν απο την υπερβολική βοσκή, την υλοτομία και τις πυρκαγιές.
Σήμερα διατηρούνται ταχτικά καψίματα χόρτου για να συντηρηθούν οι πληθυσμοί των αγριόγαλων , ενός θηράματος που πολύ το αγαπούν και εκτιμούν. Υπάρχουν διακυμάνσεις στα ποσοστά αναπαραγωγής , ανάλογα με την χρονιά , που οφείλονται στην πιότητα τροφής την άνοιξη και στις κλιματολογικές συνθήκες . Μόνο μετά τον Ιούνη μπορούμε να μάθουμε με σχετική ακρίβεια τον αριθμό του πληθυσμού που θα υπάρχει με την έναρξη του κυνηγιού, σε σχέση με την υπολογιζόμενη παραγωγή νεαρών πουλιών.

Κατηγορία: Ορνιθόμορφα
Αγριόκουρκος (urogallus Tetrao)
Μικρός μαυροκόκκορας Tetrao (Lyrurus) tetrix
Αγριόκοτα (Bonasia Bonasa)
Σκωτσέζικος αγριόγαλος  (Grouse)
Λαγοπόδης των Άλπεων (Lagopus mutus).
Λαγοπόδης (Willow Grouse)
Λαγόπους pyrenaicus
Νεότερη Παλαιότερη