Μαυρότρυγγας, Τρύγγας ο ερυθρόπους (Tringa erytrhopus)
Είναι είδος παρυδάτιου πουλιού που αναζητά τροφή σε ρηχά νερά. Αναπαράγεται κοντά στον Αρκτικό κύκλο. Το χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα έως και την υποσαχάρια Αφρική. Το είδος διέρχεται από την Ελλάδα κυρίως κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταναστευτικών του μετακινήσεων ενώ σημαντικοί για το είδος αριθμοί παρατηρούνται και τον χειμώνα.Ο Μαυρότρυγγας είναι ένα μετρίου μεγέθους καλοβατικό πτηνό, εύκολα αναγνωρίσιμο στο αναπαραγωγικό του πτέρωμα, λόγω του αιθαλόμαυρου, με διάσπαρτες, μικρές ανοιχτόχρωμες κηλίδες, χρώματός του, που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τά άλλα, γειτονικά παρυδάτια πτηνά. Αντίθετα, στο μη αναπαραγωγικό πτέρωμα, δεν διαθέτει κάτι ξεχωριστό που να τον διακρίνει άμεσα και μοιάζει ιδιαίτερα με τον Κοκκινοσκέλη, με τον οποίο μοιράζεται συχνά τα ίδια ενδιαιτήματα. Έχει όμως μεγαλύτερο μέγεθος, είναι ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμος γκρι στο κάτω μέρος από εκείνον και, κατά την πτήση, δεν διακρίνεται η χαρακτηριστική λευκή λωρίδα (wing bar) στις πτέρυγες που υπάρχει στον Κοκκινοσκέλη. Επίσης, έχει μεγαλύτερους ταρσούς, που τους διατηρεί κατά την πτήση αρκετά μακριά από το υπόλοιπο σώμα.
Please install Adobe Flash Player
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια: Σκολοπακίδες (Scolopacidae).
Όταν στέκεται στο έδαφος, διακρίνεται από την πιο όρθια στάση και πιο ζωηρή συμπεριφορά από τον Κοκκινοσκέλη.
Σε όλες τις εποχές είναι ευδιάκριτο το μακρύ, λεπτό ράμφος, κόκκινο στη βάση και μαύρο το υπόλοιπο, με χαρακτηριστικό, ελαφρά αγκιστρωτό προς τα κάτω άκρο, που χρησιμοποιείται αρκετές φορές ως ασφαλές διαγνωστικό κριτήριο.
Οι ταρσοί έχουν σκούρο ή ανοικτό κοκκινωπό χρώμα και η λευκή, σχήματος ‘V’, περιοχή στο ουροπύγιο επεκτείνεται αρκετά ψηλά προς τη ράχη.
Όπως και οι άλλοι τρύγγες, συνηθίζει να κουνάει κατά διαστήματα το κάτω μέρος της κοιλιάς και την ουρά πάνω-κάτω (bobbing), αν και όχι τόσο συχνά όσο ο Κοκκινοσκέλης.
Η ίριδα είναι μαύρη και, ιδιαίτερα στο αναπαραγωγικό πτέρωμα, είναι ευδιάκριτος ένας λευκός δακτύλιος που περιβάλλει τον οφθαλμό.
Μήκος σώματος: (28-)30 έως 31(-33) εκατοστά.
Άνοιγμα πτερύγων: (45-)47 έως 53(-57) εκατοστά.
Βάρος: αρσενικό 135-170 γραμμάρια, θηλυκό 160-205 γραμμάρια.
Τροφή: Ο Μαυρότρυγγας τρέφεται με αποκλειστικά ζωική τροφή, που αποτελείται κυρίως από υδρόβια έντομα και τις προνύμφες τους (ιδιαίτερα υδρόβια σκαθάρια και Ημίπτερα), επίγεια ιπτάμενα έντομα (οικογένεια Tipulidae-Craneflies), μικρά καρκινοειδή, μαλάκια, πολύχαιτους δακτυλιοσκώληκες, αλλά επίσης μικρά ψάρια και αμφίβια μέχρι 6-7 εκατοστά (Johnsgard 1981, del Hoyo et al. 1996). Αναζητά τη λεία του τόσο την ημέρα όσο και κατά τις νυκτερινές ώρες.
Καθεστώς παρουσίας - πληθυσμός: O Μαυρότρυγγας δεν αναπαράγεται στη χώρα μας (BirdLife International 2004a). Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του είναι σχετικά μικρός (<42.000 ζεύγη) και αναπαράγεται μονάχα στην σκανδιναβική χερσόνησο και τη βόρεια Ρωσία. Αν και ο πληθυσμός του παρέμενε σχετικά σταθερός, την δεκαετία 1990-2000 παρουσίασε μείωση ο σημαντικός θύλακας διαφύλαξης του είδους στην Φινλανδία με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στα είδη που μειώνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Απειλές: Ο περιορισμός των ρηχών νερών και των ήπιων οχθών μπορεί να υποβαθμίσει το ενδιαίτημα των παρυδάτιων αυτών πουλιών.
Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Τρύγγες (Tringa)
Κοκινοσκέλης
(Tringa totanus)
Πρασινοσκέλης
(Tringa nebularia)
Δασότρυγγας
(Tringa ochropus)
Μαυρότρυγγας
(Tringa erytrhopus)
Λασπότρυγγας
(Tringa glareola)
Βαλτότρυγγας
(Tringa stagnatilis)