Κραυγαετός (Aquila pomarina) Κραυγαετός

Στην Ελλάδα εμφανίζεται περιστασιακά. Φωλιάζει στα θαμνοτόπια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά μέχρι το μέγεθος των λαγών, ερπετά, βατράχια, έντομα και ψοφίμια. Το σύνολο του κορμού, κεφάλι και πάνω μέρος έχουν ελαφρώς ανοιχτότερο καφέ χρωματισμό. Η ίριδα έχει πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, τα δάχτυλα των ποδιών έχουν μια κίτρινη απόχρωση. Η βάση του ράμφους είναι γκρί και το υπόλοιπο μαύρο μέχρι την άκρη. Τα νεαρά άτομα έχουν στα φτερά τους δύο σειρές άσπρες κηλίδες.

Κατηγορία: Ιερακόμορφα (Falconiformes) | Αετίδαι, (Accipitridae) | Γένος (Aquila)













Πως θα τον αναγνωρίσουμε: Είναι από τα μικρότερα μέλη του γένους Aquila. Φθάνουν σε μήκος σώματος από 55 έως 67 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 1,46 έως 1,68 μ. Σεξουαλικός διμορφισμός υπάρχει στο μέγεθος και στο βάρος, τα αρσενικά φθάνουν κατά μέσο όρο περίπου 85% του μεγέθους των θηλυκών. Τα αρσενικά ζυγίζουν 1,0 kg έως 1,4 και έχουν άνοιγμα φτερών 446-478 χιλιοστά, ενώ στα θηλυκά το βάρος κυμαίνεται από 1,3 kg έως 2,2 και άνοιγμα φτερών 493-508 χιλιοστά. Όπως σε όλα τα είδη του γένους Aquila τα φτερά στα ποδιών φτάνουν μέχρι τις άκρες των δαχτύλων. Η ουρά είναι στρόγγυλη στα εξωτερικά άκρα.
Το σύνολο του κορμού, κεφάλι και πάνω μέρος έχουν ελαφρώς ανοιχτότερο καφέ χρωματισμό. Η ίριδα έχει πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα, τα δάχτυλα των ποδιών έχουν μια κίτρινη απόχρωση. Η βάση του ράμφους είναι γκρί και το υπόλοιπο μαύρο μέχρι την άκρη. Τα νεαρά άτομα έχουν στα φτερά τους δύο σειρές άσπρες κηλίδες.
Συναντάται στη βορειοανατολική Ελλάδα στο δάσος της Δαδιάς και ζεί σχεδόν αποκλειστικά σε ξηρά δάση από πεύκα σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 300 μ., αποφεύγει τα δάση φυλλοβόλων δένδρων.

Ιερακόμορφα (Falconiformes) | Αετίδαι, Αξιπιτρίδες:

Aquila (genus)
Κραυγαετός
Στικταετός
Βασιλαετός
Χρυσαετός
Σπιζαετός
Σταυραετός
Στεπαετός
Κόνδορες, Καθάρτες
Andean Condor
California Condor
Coragyps atratus

Θαλασσαετός
Φιδαετός
Αετογερακίνα
Γερακίνα
Ψαλιδιάρης
Σφηκιάρης
Έλανος
Τσίφτης
Κίρκοι (Circus)
Καλαμόκιρκος
Βαλτόκιρκος
Λιβαδόκιρκος

Γύπες (Gyps)
Όρνιο
Ασπροπάρης
Μαυρόγυπας
Γυπαετός
Σαΐνια (Accipiter)
Σαΐνι
Διπλοσάϊνο
Τσιχλογέρακο
Νεότερη Παλαιότερη