Λεπτόπτιλος, Μαραμπού (Leptoptilos)

Το Μαραμπού (Marabou) ή Λεπτόπτιλος (Leptoptilos) είναι γένος μεγάλων τροπικών πτηνών που ανήκει στην τάξη πελαργόμορφα (Ciconiiformes) και στην οικογένεια πελαργίδες (Ciconiidae). Υπάρχουν τρία είδη, που ζουν στην Ινδία, την Αφρική και την Ινδοκίνα. Διαφέρει από τα περισσότερα είδη πελαργού στο ότι πετά με διπλωμένο τον λαιμό προς τα πίσω, όπως ο ερωδιός. Συνώνυμο όνομα του γένους είναι "Cryptociconia" (= «κρυπτοπελαργός»).
Τα δύο φύλα μοιάζουν μεταξύ τους και ενηλικιώνονται σε ηλικία 4 ετών. Είναι κοινωνικά πτηνά που ζουν σε δικές τους αποικίες. Το μαραμπού γεννά 2 ή 3 αυγά. Τρώει, εκτός από όσα προαναφέρθηκαν, μικρά τρωκτικά και έντομα, όπως τερμίτες, κάμπιες και ακρίδες, αυγά κροκοδείλου, νεοσσούς κορμοράνου και πελεκάνου, κλπ..

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Πελαργόμορφα | Πελαργίδαι (Ciconiidae)

1.Λεπτόπτιλος ο βαλαντιοφόρος (Leptoptilos crumeniferus)
Το είδος λεπτόπτιλος ο βαλαντιοφόρος (Leptoptilos crumeniferus), που ζει στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική, είναι το κυρίως γνωστό με την κοινή ονομασία μαραμπού, που προέρχεται από την αραβική λέξη μαραμπούτ και οφείλεται στο υποτίθεται συλλογισμένο ύφος και τη σοβαρή στάση του. Η εμφάνισή του θυμίζει μεγάλο ασπρορόδινο πελαργό με μαύρα πόδια και φτερούγες (η αγγλική του ονομασία είναι "marabou stork" = πελαργός μαραμπού) με γυμνό κεφάλι και λαιμό, ενώ κατά τα άλλα μοιάζει πολύ με το ινδικό είδος. Ζυγίζει μέχρι και πάνω από 9 κιλά και έχει άνοιγμα πτερύγων 3,2 μέτρα, το μεγαλύτερο άνοιγμα για χερσαίο πτηνό μαζί με τον Κόνδορα των Άνδεων (Vultur gryphus). Το κεφάλι και ο λαιμός είναι γυμνά. Το φτέρωμα στη ράχη, στα φτερά και στην ουρά είναι σκούρο γκρι με πράσινο ανταύγειες, το κάτω μέρος είναι λευκό. Επίσης χαρακτηριστικό του είδους είναι ο ροζ αεροφόρος θύλακας στο λαιμό. Ανάμεσα στα δύο φύλα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Τα νεαρά είναι πιο καφετιά και με μικρότερο ράμφος.




2.Λεπτόπτιλος ο ιαβανικός (Leptoptilos javanicus)
Το είδος λεπτόπτιλος ο ιαβανικός (Leptoptilos javanicus) είναι μικρότερο σε μέγεθος και δεν φέρει αεροφόρο θύλακα. Το μήκος του κυμαίνεται από 110 έως 120 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών φτάνει έως τα 210 εκατοστά. Το φτέρωμα στο πάνω μέρος του σώματος είναι μαύρο, η κοιλιά και το κάτω μέρος της ουράς είναι λευκά. Το κεφάλι και ο λαιμός είναι άπτερα. Η περιοχή διανομής του είναι από τη νότια Κίνα μέχρι την Ινδία και νότια φτάνει μέχρι τα νησιά Ιάβα (Java). Προτιμά βάλτους, παράκτιους ορυζώνες, αλυκές, λίμνες και πλημμυρισμένες εκτάσεις. Αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία. Τρέφετε κυρίως με ψάρια, αμφίβια, καρκινοειδή, ακρίδες και μικρά τρωκτικά. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο είδη Μαραμπούτο σπανίως τρέφετε με ψοφίμια.




3.Λεπτόπτιλος ο διστακτικός (Leptoptilos dubius)
Το είδος λεπτόπτιλος ο διστακτικός (Leptoptilos dubius) ζει από τη βόρεια Ινδία μέχρι τη νήσο Βόρνεο. Το ύψος του φθάνει το 1,5 μέτρο και διαθέτει μεγάλο ράμφος, μαυρόασπρο ως καφετί φτέρωμα και αεροφόρο θύλακα μήκους 40 εκατοστών στη βάση του λαιμού, που χρησιμεύει στην παραγωγή ήχου, καθώς το πουλί είναι άφωνο. Τρέφεται με βατράχους, ψάρια και μικρές σαύρες ή άλλα ερπετά, δεν περιφρονεί όμως και τα πτώματα ή τα σκουπίδια. Φτιάχνει τη φωλιά του σε δένδρα ή ψηλούς βράχους.





Υπάρχουν πολλά απολιθώματα του γένους. Ο Leptoptilos titan, που θηρευόταν από τους προϊστορικούς ανθρώπους, ήταν τεράστιος, και ο Leptoptilos falconeri ήταν πολύ διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο κατά την Πλειόκαινο.

Παρόμοια είδη
Αναστόμος

Φαλαινοκεφαλίδαι
Σκοπίδαι

Λεπτόπτιλος
Εφιππιόρυγχος

Γιαμπιρού
Νεότερη Παλαιότερη