Στραβολαίμης, Ίυγξ (Jynx torquilla) Στραβολαίμης

Καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ευρώπη ο Στραβολαίμης εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό που υπολογίζεται σε 580.000-1.300.000 ζευγάρια (BirdLife International 2004). Στην χώρα μας το είδος παρατηρείται κυρίως κατά την μετανάστευση ενώ ο αναπαραγωγικός του πληθυσμός εκτιμάται σε όχι περισσότερα από 200 ζευγάρια (Handrinos & Akriotis 1997). Η κατανομή του στην Ελλάδα είναι εντοπισμένη στην βορειοανατολική Ήπειρο και βορειοδυτική Θεσσαλία καθώς και στα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης.
Οικολογία: Φωλιάζει σε μικρές κουφάλες δέντρων αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιεί τις φωλιές άλλων δρυοκολαπτών. Φωλιάζει την περίοδο Μάιο με Ιούλιο και γεννά μέχρι και 10 αυγά τα οποία επωάζει για 14 ημέρες.Τρέφεται με έντομα αλλά κυρίως με μυρμήγκια τα οποία αναζητά σε σηπόμενο ξύλο αλλά και στο έδαφος.

Please install Adobe Flash Player


Κατηγορία: Δρυοκολαπτίδες ή Πικίδες (Picidae)







Απειλές: To είδος απειλείται όπως όλοι οι δρυοκολάπτες από την έλλειψη βιοτόπου φωλιάσματος αλλά και τροφής κυρίως λόγω της εκτεταμένη χρήσης εντομοκτόνων στις περιοχές διαχείμασης και μετανάστευσης. Επίσης στην βόρειο Ευρώπη έχει τεκμηριωθεί πως η εγκατάλειψη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και η δάσωση των βοσκότοπων έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο πληθυσμό του επειδή μειώνονται τα μυρμήγκια που αποτελούν το κύριο είδος διατροφής του (Rytmman 2003).
Μυθολογία: Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα `Ιυγξ είναι γνωστή μία θυγατέρα του θεού Πάνα και της Νύμφης Ηχούς. Αναφέρεται ότι η Ίυγξ έδωσε στον Δία να πιεί το μαγικό φίλτρο του έρωτα, που του προκάλεσε τον ασίγαστο ερωτικό πόθο για την Ιώ. Για τον λόγο αυτό, η ζηλιάρα Ήρα τη μεταμόρφωσε στο ομώνυμο πουλί (το σημερινό jynx torquilla της οικογένειας δρυοκολαπτίδες), το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως ξόρκι του έρωτα. Π.χ. δίνεται από τη θεά του έρωτα Αφροδίτη στον Ιάσονα, ο οποίος περιστρέφοντάς το και απαγγέλλοντας κάποιες μαγικές λέξεις προκαλεί τον έρωτα στη Μήδεια.
Σε μία άλλη παράδοση, η Ίυγξ ήταν κόρη του Πιέρου, που με τις αδελφές της προκάλεσαν σε διαγωνισμό τις Μούσες, έχασαν και η Ίυγξ μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο πτηνό.
Wrynecks (genus Jynx):
Eurasian Wryneck, Jynx torquilla


Rufous-necked Wryneck, or Red-breasted Wryneck, Jynx ruficollis



Οικογένεια: Δρυοκολαπτίδες ή Πικίδες (Picidae).
Dendrocopos major Παρδαλοτσικλιτάρα, Παρδαλοδενδροκόπος
Dryocopus martius Μαυροτσικλιτάρα, Μαυροδρυοκόπος
Picus canus Σταχτοτσικλιτάρα, Σταχτοδρυοκολάπτης
Picus viridis Δρυοκολάπτης Πρασινοδρυοκολάπτης
Dendrocopos leucotos Λευκονώτης, Λευκονωτοδενδροκόπος
Dendrocopos medius Μεσοτσικλιτάρα, Μεσοδενδροκόπος
Dendrocopos minor Νανοτσικλιτάρα, Νανοδενδροκόπος
Dendrocopos syriacus Βαλκανοτσικλιτάρα, Βαλκανοδεντροκόπος
Picoides tridactylus Τριδάχτυλος, Τριδαχτυλοδρυοκολάπτης
Jynx torquilla Στραβολαίµης, Ίυγξ


Νεότερη Παλαιότερη