Κάργια, Κολοιός ο κοινός (Corvus monedula)
Η Κάργια Corvus monedula είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί της οικογένειας των Κορακοειδών, του οποίου το μήκος κυμαίνεται από 30 ως 34 εκ.. Έχει βάρος γύρω στα 240 γραμ. και άνοιγμα φτερών περίπου 44 εκ. Βλέποντας την από μακριά μας δίνει την εντύπωση ενός κατάμαυρου πουλιού, όμως παρατηρώντας την καλύτερα θα δούμε ότι στην πραγματικότητα το φτέρωμα της έχει ένα σκοτεινό γκρι χρώμα με ανοιχτότερο το γκρι στον αυχένα, στα μάγουλα και στον λαιμό της. Το ράμφος τηςΚορακόμορφα (Corvidae)
Κόρακας
Κουρούνα
Χαβαρόνι
Κάργια
Κοκκινοκαλιακούδα
Καρακάξα
Κίσσα
Καρυδοθραύστης
Χαλκοκουρούνα
Αλκυονίδες
Μελισσοφάγος
Τσαλαπετεινός
Βιότοπος: Η Κάργια έχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία βιοτόπων. Την συναντούμε κυρίως σε δασώδεις αλλά και σε ανοιχτές περιοχές, αραιά δέντρα, χαμηλούς θάμνους, λιβάδια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, παράκτιες περιοχές, απόκρημνους βράχους στην άκρη της θάλασσας κ.α. Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που θα την συναντήσουμε σε αστικές περιοχές, σε προαστιακούς κήπους και αλσύλλια, αλλά ακόμα και μέσα σε πόλεις και χωριά.
Please install Adobe Flash Player
Κατηγορία: Κορακόμορφα (Corvidae) | Γένος (Corvus)
Συμπεριφορά
Οι κάργιες είναι ένα αρκετά κοινωνικά πουλιά εκτός από την εποχή αναπαραγωγής τους. Συνήθως τα βλέπουμε σε ζευγάρια ή σε ομάδες απαρτιζόμενες από 20 ή και περισσότερα άτομα.
Παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι πάντα σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μια ιεραρχική δομή. Μέσα στα κοπάδια υπάρχει μια αυστηρή ιεραρχία, με ένα επικεφαλής πουλί ενώ και τα υπόλοίπα ιεραρχούνται σε κάποια υψηλότερης και άλλα χαμηλότερής «κοινωνικής» ταξινόμησης. Έχει δε παρατηρηθεί ότι όταν ζευγαρώσου δυο άτομα διαφορετικών «κοινωνικών» τάξεων, το άτομο που ιεραρχικά βρίσκετε χαμηλότερα αναβαθμίζεται κοινωνικά.
Στα πλαίσια της άκρως ενδιαφέρουσα συμπεριφοράς της κάργιας, εντάσσονται και οι περιπτώσεις που το κοπάδι προβαίνεις στις λεγόμενες "δολοφονίες ελέους". Δηλαδή σκοτώνει ένα άρρωστο ή τραυματισμένο μέλος του σμήνους, απαλλάσσοντας το από έναν αργό και επώδυνο θάνατο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε σμήνη από κάργες να εκτελούν ακροβατικές πτήσεις, όπως αναποδογυρίσματα με την βοήθεια ισχυρών ανέμων ή εντυπωσιακές βυθίσεις από ολόκληρο το σμήνος σε έναν τέλειο συγχρονισμό.
Διατροφή
Η Κάργες τρέφονται με μια αρκετά μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Βρίσκει την τροφή της συνήθως στο έδαφος, τα δέντρα ή τους θάμνους, όπου αναζήτα διάφορα έντομα, όπως γρύλους, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και αράχνες. Ακόμα συχνάζει κοντά σε παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές οπού αναζητεί νεκρά ψάρια, μικρά ερπετά και αμφίβια. Αλλά και σε σκουπιδότοπούς όπου αναζητά τροφή στα διάφορα αστικά απορρίμματα. Στην ευρύτατη ποικιλία τροφών της Κάργιας συγκαταλέγονται ακόμα διάφορα άγρια ή καλλιεργήσιμα φρούτα, τα αυγά και οι νεοσσοί διαφόρων πουλιών, μικρά θηλαστικά και οποιασδήποτε σχεδόν μορφής από ψοφίμια.
Αναπαραγωγή
Οι Κάργιες ενηλικιώνονται και είναι σε θέση να συμμετέχουν στην αναπαραγωγική διαδικασία μετά την ηλικία του ενός έτους. Επιδεικνύουν συνήθως μονογαμική συμπεριφορά, μιας και τα ζευγάρια που θα σχηματιστούν θα παραμείνουν μαζί για όλη τους την ζωή. Τον πρώτο χρόνο όμως της συμβίωσης τους δεν θα αναπαραχθούν αυτό θα συμβεί από την επομένη χρονιά. Η αναπαραγωγική τους περίοδο ξεκινά την άνοιξη (Απρίλιο - Μάιο), ενώ γύρω στο τέλος Απριλίου το ζευγάρι μαζί με τα άλλα ζευγάρια της αποικίας θα επιλέξει το μέρος στο οποίο θα κατασκευάσει την φωλιά του. Η φωλιά χτίζετε συνήθως σε κοιλότητες δέντρων, σε απότομους βράχους, ή στις πυκνές φυλλωσιές κωνοφόρων δέντρων. Το ζευγάρι θα υπερασπιστεί τη φωλιά του σθεναρά από άλλες κάργες τις ίδια αποικίας οι οποίες θα θελήσουν να του την καταλάβουν.
Το θηλυκό θα γεννήσει από 4 ως 5 αυγά τα οποία είναι στιλπνά, ανοιχτού πράσινο-μπλε χρώματος. Η επώαση των αυγών θα διαρκέσει γύρω στις 17-18 ήμερες και γίνεται αποκλειστικά από το θηλυκό, αν και μελέτες απέδειξαν ότι η συμμετοχή του αρσενικού είναι σχεδόν απαραίτητη για την μετέπειτα επιτυχή εκτροφή των νεοσσών. Μετά την εκκόλαψη και οι δυο γονείς φροντίζουν για την ανατροφή και σίτιση των νεοσσών, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις 30-35 ήμερες.
Διάφορα
Στην Ευρώπη ο πληθυσμός των Καργιών υπολογίζετε σε περισσότερα από 8.000.000 ζευγάρια.
Υπολογίζεται ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού της πάνω από 50% από τον καταμετρημένο πληθυσμό του 1975.
· Οι Κάργες είναι ιδιαίτερα ευφυή πουλιά και μπορούν ακόμα και να μιμηθούν και την ανθρώπινη ομιλία.
Εχθροί
Όπως και παραπάνω αναφέραμε οι πληθυσμοί της Κάργιας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Οι Βιολογικοί εχθροί της είναι πολύ λίγοι ως ανύπαρκτοι.
Τάξη Κορακόμορφα Κορακίδες (Corvidae)
Κόρακας (corvus corax)
Κουρούνα (corvus cornix)
Χαβαρόνι (Corvus frugilegus).
Η Κάργια (Corvus monedula)
Κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrhocorax)
Η καρακάξα (Pica pica)
Κίσσα (Garrulus glandarius)
Καρυδοθραύστης (Nucifraga caryocatactes
Χαλκοκουρούνα (Coracias garrulus)
Αλκυονίδες (Alcedinidae)
Μελισσοφάγος (Merops Apiaster)
Τσαλαπετεινός (Upupa epops)