Βουνοφυλλοσκόπος, Western Bonelli's Warbler (Phylloscopus bonelli) Δασοφυλλοσκόπος

Ωδικό πουλί που ανήκει στην οικογένεια Συλβιίδες (Sylviidae) στο γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus). Το μέγεθός του είναι περίπου 11 με 12 εκατοστά μήκος και έχει άνοιγμα φτερών από 18 έως 19 εκατοστά. Το βάρος του είναι περίπου 7 έως 9 γραμμάρια. Το πάνω μέρος του σώματος είναι γκρι-καφέ με κιτρινωπή απόχρωση στις φτερούγες και το κάτω άσπρου χρώματος. Επίσης έχει μια αμυδρή λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν το ίδιο χρωματισμό. Τρέφεται με αράχνες, διάφορα έντομα και τις προνύμφες τους. Δεν υπάρχουν υποείδη.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Φυλλοσκόποι (Phylloscopus)







Οικότοπος ενδιαίτημα: Ο Βουνοφυλλοσκόπος εκτείνεται από τη δυτική Μεσόγειο τη βόρεια Γαλλία έως την νότια κεντρική Ευρώπη. Το βόρειο όριο διασχίζει τη βόρεια Γαλλία, το νότιο Βέλγιο, τη νότια Γερμανία και την Αυστρία. Στην κεντρική Ευρώπη, συναντάται μόνο στις Άλπεις, το Jura και νότια στο Μέλανα Δρυμό. Προτιμά φυλλοβόλα, κωνοφόρα και μικτά δάση στα βουνά μέχρι τα 2000 μέτρα υψόμετρο.
Διαχειμάζει στην υποσαχάρια Αφρική.

Αναπαραγωγή: Η κύρια εποχή αναπαραγωγής είναι από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η φωλιά χτίζεται στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνά χόρτα. Το θηλυκό γεννά 4 έως 6 άσπρα αυγά με καφέ στίγματα. Τα αυγά επωάζονται 13 έως 14 ημέρες από το θηλυκό. Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά περίπου 11 έως 13 ημέρες.

Διάφορα: Παλιότερα οι ορνιθολόγοι το θεωρούσαν ως το δυτικό υποείδος ενός ευρύτερου είδους "Bonelli's Warbler", τώρα πλέον μετά από σύγχρονες αναλύσεις DNA(Sangster et al. 2002, Parkin 2003), θεωρείται ξεχωριστό είδος:
1. Δυτικός Βουνοφυλλοσκόπος, Western Bonelli's Warbler (Phylloscopus Bonelli), το οποίο συναντάται στη νοτιοδυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.
2. Ανατολικός Βουνοφυλλοσκόπος, Eastern Bonelli's Warbler (Phylloscopus orientalis), το οποίο συναντάται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία.

Tο όνομά του δόθηκε πρός τιμή του ιταλού ορνιθολόγου Franco Andrea Bonelli.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Φυλλοσκόποι (Phylloscopus).
Δενδροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Θαµνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus trochilus)
Δασοφυλλοσκόπος (Phylloscopus sibilatrix)
Βουνοφυλλοσκόπος (Phylloscopus bonelli)
Βαλκανοφυλλοσκόπος, (Phylloscopus orientalis)
Χιονοφυλλοσκόπος (Phylloscopus borealis)
Γραµµοφυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus)
Νεότερη Παλαιότερη