Μουστακοτσιροβάκος, Rüppell's Warbler (Sylvia rueppelli) Μουστακοτσιροβάκος

Ο Μουστακοτσιροβάκος είναι ένα μικρό ωδικό πουλί με μέγεθος από 12,5 έως 13,5 εκατοστά, μοιάζει αρκετά με τον Μαυροτσιροβάκο, αλλά είναι ελαφρώς πιο αδύνατος. Η πλάτη είναι γκρίζα, οι φτερούγες του στις άκρες είναι μαύρες καθώς και η ουρά. Τα πόδια είναι σκούρο χρώμα της ώχρας, το ράμφος είναι ελαφρώς κυρτό στην άκρη και η κάτω γνάθος είναι ανοιχτό μπεζ.
Τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, έχουν το κεφάλι στην περιοχή του μετώπου και το κάτω μέρος του λαιμού μαύρο και χωρίζεται από μια λευκή λωρίδα στις πλευρές που ξεκινάει από τη βάση του ράμφους. Το κάτω μέρος είναι ανοικτό γκρι. Στο μάτι φέρει έντονο φωτεινό κόκκινο δαχτυλίδι και η ίριδα είναι καφεκόκκινη. Στα θηλυκά το φτέρωμα αναπαραγωγής στο κεφάλι είναι γκρίζο με κάποια μαύρα στίγματα να παραμένουν στο μέτωπο, ο λαιμός είναι ανοιχτόχρωμος με μαύρα στίγματα. Ο δακτύλιος στο μάτι είναι στενός σκούρο κόκκινος και περιβάλλεται από ένα λεπτό λευκό δαχτυλίδι εξωτερικά. Στήθος και κοιλιά είναι υπόλευκα με ανοιχτό γκρίζο στα πλευρά.
Αλλες ονομασίες: Αιγαιοτσιροβάκος, Εληοβάτης (Κύπρος)
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia).





Συναντάται σε βραχώδεις πλαγιές με αραιά χαμηλά δέντρα και εν μέρει σε ανοιχτά δάση δρυός με χαμηλή θαμνώδες βλάστηση. Η φωλιά είναι συνήθως χτισμένη σε ακανθώδες θάμνους. Εμφανίζεται σπάνια προτιμάει να είναι καλά κρυμένο, ωστόσο τα αρσενικά πετούν πιο συχνά κελαηδώντας στις πτήσεις τους.

Η περιοχή διανομής στην Ευρώπη περιορίζεται στην νότια, δυτική και νοτιοδυτική Ελλάδα, καθώς και σε λιγοστούς μεμονωμένους πληθυσμούς στη βορειοδυτική Τουρκία. Είναι μεταναστευτικό πουλί και την περίοδο του χειμώνα μεταναστεύει στην υποσαχάρια Αφρική.

Όπως οι περισσότεροι Τσιροβάκοι είναι εντομοφάγα πουλιά αλλά προτιμούν και διάφορα φρούτα όπως τα βατόμουρα.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Νεότερη Παλαιότερη