Πετροκότσυφας ή Πορροκότσυφας (Monticola saxatilis) Πορροκότσυφας

Το μήκος του είναι περίπου 19 εκατοστά λίγο μικρότερο από την Κελαηδότσιχλα (Turdus philomelos). Το αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής έχει γκρίζο-μπλε κεφάλι, πορτοκαλί το κάτω μέρος του σώματος. Οι φτερούγες έχουν σκούρο καφέ χρωματισμό. Τα θηλυκά και τα νεαρά πουλιά έχουν ανοιχτότερο χρωματισμό.
Συναντάται σε βραχώδης βουνοπλαγιές και λόφους που καλύπτονται με πέτρες. Αναπαράγεται στην νότια Ευρώπη, σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία και στη βόρεια Κίνα, συνήθως σε υψόμετρα πάνω από τα 1500 μέτρα. Στη βόρεια Ευρώπη είναι σπάνιος επισκέπτης. Το φθινόπωρο μεταναστεύει στην Αφρική νότια της Σαχάρας.
Το αρσενικό κελαηδάει συνήθως από ένα βραχώδες ύψωμα αλλά και συχνά κατά την πτήση συνήθως στην κατάβαση.
Η φωλιά είναι χτισμένη σε σχισμές βράχων και σε κοιλώματα έως και επτά μέτρα ύψος, αλλά έχουν παρατηρηθεί, σπανιότερα και φωλιές στο έδαφος. Το θηλυκό γεννάει τέσσερα έως έξι αυγά και τα επωάζει από 14 έως 16 ημέρες. Μετά από περίπου 14 ημέρες οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν και παραμένουν στη φωλιά για άλλες δύο εβδομάδες. Τα ενήλικα αρσενικά διατηρούν το πολύχρωμο φτέρωμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, μικρά ερπετά και χυμώδεις καρπούς.

Please install Adobe Flash Player



Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Κιχλίδες Turbidae | Γένος: Monticola








Νεότερη Παλαιότερη